www.gryfino.info Strona Główna www.gryfino.info
Forum Mieszkańców Gryfina

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

GRYFINO.INFO - PORTAL MIESZKAŃCÓW STARTUJE:

w fazie testów
Kliknij

Poprzedni temat «» Następny temat
ZUS i co znami przyszłymi emertami.
Autor Wiadomość
Arek_elektryk 
Generał

Imię: Arek
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 20:31   

Tyle, co Twój tekst o czerwonych ocenach :mrgreen:
A coby byc precyzyjnym, to 1 to juz trzeba bylo cos napisać mądrego.

Tomek M 
Podpułkownik

Imię: Tomek
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 21:13   

Widzę, że wśród liberałów wielu tu "wychowanków" Pana Janusza. Dobra robota Panie Janku, nauczyli się wiele więcej niż reżimowy program przewidywał.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 14:01   

cysiek napisał/a:

Taki nauczyciel co to przez 45 lat uczciwej i rzetelnej pracy w technikum elektrycznym postawił 38 958 czerwonych kropek / jedynek i 872 937 ocen nieco lepszych - winien na stare lata otrzymać adekwatną emeryturę do wypracowanego przezeń dochodu.

Brrrr czerwonym zalatuje!!!
Ale tego się nie da zmierzyć! Kto i za ile ma to liczyć co jest adekwatne?!?!?!?
Tylko prywatny system to rozwiąże.
Jedne nauczyciel będzie miał więcej uczniów inny - mniej .
I każdy n-l się sam ubezpieczy za ile chce, o ile chce...

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 14:07 ]
Tomek M napisał/a:
Widzę, że wśród liberałów wielu tu "wychowanków" Pana Janusza. Dobra robota Panie Janku, nauczyli się wiele więcej niż reżimowy program przewidywał.

Ma Pan na myśli Janusza Korwina? Bo ja jestem Jan :wink:
Dawniej nie politykowałem na lekcjach, chociaż sądze, że postępowałem prawicowo.

W latach 80 nie bardzo wiedziałem jak można z socjallizmu przejść na kapitalizm.
W jaki sposób sprywatyzować.
Dziś wiem. Licytacja jawna majątku. A zysk do podziału dla tych co nie kupili, bo ich nie stać.

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 14:18 ]
Tomek M napisał/a:

Coś dla Pana Tomka (Tomasza).

Jak oceniam "obiektywnie" - w uproszczeniu.

W czasie roku wszyscy uczniowe odpowiadają na te same 120 pytań.
I np. na 20 pytań NIKT nie odpowiedział.
Znaczy , że były za trudne. Te pytania się nie liczą!
W ten sposób poziom wyznacza klasa, a nie ja. Zostaje do oceny 100 pyt., na które klasa potrafiła odpowiedziec. OCENY:
100 pyt - 5
80 - 4
60 - 3
40 - 2

33,3 - też 2, minimalna ocena pozytywna.
Trzeba umieć jedną trzecią tego co umie klasa.

Dawniej było to 55% na ocenę dost.
Dodam jeszcze że obecnie uczę ok. 1/3 tego co 20 lat temu.

Ducy 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 14:55   

I dlatego kazdy nauczyciel z okresu stanu wojennego , podobnie jak prawicowi zomowcy z tego okresu powinni dostać dodatek medale z kartofla i adekwatny dodatek do emerytury :evil:

I jeszcze takiemu czerwonym zalatuje ( zapomniał wół jak cieleńciem buł :mrgreen: )

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 15:24   

Jan Gładkow napisał/a:

Pamietam, że aby dostac 3 (w skali 2-5) na koniec semestru, trzeba bylo miec sredna >= 3,0.
Pózniej uczniowie wynegocjowali liczbe e :grin:

Jan Gładkow napisał/a:

33,3 - też 2, minimalna ocena pozytywna.

Dodam jeszcze że obecnie uczę ok. 1/3 tego co 20 lat temu.

Kolejny dowód na to, ze Reforma tow. Buzka sie udała.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 17:42   

Arek_elektryk napisał/a:

Kolejny dowód na to, ze Reforma tow. Buzka sie udała.

Poziom spada. N-le są zmuszani do zajmowania się głupotami...

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 17:50 ]
Ducy napisał/a:
I dlatego kazdy nauczyciel z okresu stanu wojennego , podobnie jak prawicowi zomowcy z tego okresu powinni dostać dodatek medale z kartofla i adekwatny dodatek do emerytury :evil:

I jeszcze takiemu czerwonym zalatuje ( zapomniał wół jak cieleńciem buł :mrgreen: )

Zadnych dodatków!! To czerwonymn zaklatuje.
Taką emeryture powinno sie dostawac jaka gwarantowało państwo. Zmiana reguł gry w czasie jej trwania, zalatuje czerwonym i spowoduje, że Ducy może albo dostac emeryturę, albo nie dostać, albo można mu obniżyć, wedle uznania kogoś tam.
Tak nie wolno. Pownien Ducy dostawać zgodnie z umową, która zawarł gdy przyjał się do pracy i płacił składki. I to jest prawicowe.

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 17:57 ]
Arek_elektryk napisał/a:

Pamietam, że aby dostac 3 (w skali 2-5) na koniec semestru, trzeba bylo miec sredna >= 3,0.
Pózniej uczniowie wynegocjowali liczbe e :grin:

E, nie! To było 2,75 a później dopiero e.
Ciężko było...
Teraz też jest ciężko. Ale t w sumie dziwne, że młodzież umie coraz mniej czyżbyśmy się cofali?
Dzis to co było w średniej uczą na studiach...

Tak, tak tylko prywatne systemy emerytalne...

Ostatnio uczniowie dostali uprawnienia na elektryka "za darmo," UE dofinansowała egzamin...

cysiek 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 20:31   

Jan Gładkow napisał/a:

Zadnych dodatków!! To czerwonymn zaklatuje.
Taką emeryture powinno sie dostawac jaka gwarantowało państwo. Zmiana reguł gry w czasie jej trwania, zalatuje czerwonym i spowoduje, że Ducy może albo dostac emeryturę, albo nie dostać, albo można mu obniżyć, wedle uznania kogoś tam.
Tak nie wolno. Pownien Ducy dostawać zgodnie z umową, która zawarł gdy przyjał się do pracy i płacił składki. I to jest prawicowe.

Może i zaklatuje , może i nie :wink: :wink: Akurat znam Ducego ( od 14 roku życia prywaciarz co płacił podatki na wszelkie komunistyczne biurwy i innych nierobów / nauczycieli co to go latami gnębili - bo nie socjalistyczny był - a teraz mu kapitaliście z dziada pradziada próbują wciskać swe kity ), znam jego starych , jego dziadków ....

Graj se pan w brydża i weż pod uwage ze twoi koledzy z tego samego rocznika beda jeszcze długie lata napieprzać kilofami czy łopatami po kopalniach czy budowach by ( jesli dożyją ) ssac kasę z naszych podatków tak jak to robi każdy po peerelowski nauczyciel ( bo jak mu czerwoni dali przywileje za wciskanie nam czerwonej wody do mózgu to dobrze , a jak prawicowy rząd chce te chamstwo ukrócić to żle ) , a Ty Panie Powiatowy Poseł ssasz co miesiąc kasiorkę co to niby lewe państwo płaci ale z naszej uczciwej i prawej pracy Ci płaci . Co my robimy siedem dni w tygodniu i czesto nie tylko po 12 godzin.

-----> Filozofia Kalego :oops: Bo jak czerwone bolszewickie państwo dawało przywileje - to było prawicowe , a jak teraz prawe państwo chce tym pasożytom odebrać te niesłuszne przywileje to to jest czerwone :roll: Nie powinno się zmieniac zasad podczas gry ( piszesz :shock: ) No tak nie powinno się czerwonych zasad zmieniać bo one sa bardzo dla Ciebie korzystne

PS. Nie mam nic do Cibie osobiscie , ale napawa mnie niepomiernym zdumieniem fakt ze w swych ortodoksyjnych pogladach zapominasz gościu ze to czerwoni nauczyli Cie pisać i czytać , ze to czerwoni dali Ci pracę w swym aparacie zdeptania polskości , ze to czerwoni płacą Ci emeryturę z mojej kasy ( ale według swoich czerwonych zasad ) ...... no ale jak kasa dla Ciebie to busola zmienia bieguny

NIE ZMIENIA SIE CZERWONYCH ZASAD W CZASIE GRY BO SĄ ONE DLA MNIE BARDZO KORZYSTNE - CZYLI SĄ PRAWICOWO PRAWE :mrgreen:

i nie wciskaj nam kitu ze czerwony kolor Ci nie pasuje skoro ten kolor to meritum Twego istnienia ( Bądz uczciwy chociaz sam wobec siebie ) :oops: :roll: :roll: ) :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez cysiek Pon Lut 08, 2010 20:46, w całości zmieniany 1 raz  

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 20:40   

cysiek napisał/a:
nauczycieli co to go latami gnębili - bo nie socjalistyczny był

Współczuje.
Ja tylko raz dostałem pałe, bo napisałem to co myślę, a więc prawdę o PeGeeRach i nie chciałem tego odszczekać.

Ale to już historia.
A teraz ci sami są u władzy. Od tego był Okragły Stół.

cysiek 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 20:51   

Arek_elektryk napisał/a:

A teraz ci sami są u władzy.

No to ześ chłopie uczciwie wbił nóz w plecy naszemu POwiatowemu radnemu co to jest u władzy :cool:

No - takie jest zycie :twisted:

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 21:00   

cysiek napisał/a:

No to ześ chłopie uczciwie wbił nóz w plecy naszemu POwiatowemu radnemu co to jest u władzy :cool:

Akurat temu to nie wbiłem. On wtedy u koryta nie był a i dziś nie jest.

Za nisko patrzysz. Spójrz w górę!

cysiek 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 21:19   

Młody jesteś to moze i nie pamiętasz - ale w stanie wojennym to tylko zomowcy, wojsko , nauczyciele i aparat partii mieli koryto .

Sprawdz ówczesną liste " prominentów " z aktualna listą radnych powiatu . I zapamiętaj to jedno jedyne nazwisko bedące wynikiem tego działania :twisted:

PS. A tak a pro po - co ten Gość uparcie występujący za utrzymaniem swych czerwonych przywilejów emerytalnych chce od nas na min. na niego pracujacych? :shock: Nie dość ze żyje na nasz koszt to jeszcze nas opiepsza !!! :roll: Wstydu chlop nie ma albo liczy ze nam swa neobolszewicka propagandę wciśnie :evil:

Sorki , ale Lenin był chyba lepszym demagogiem :roll:

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 21:37   

cysiek napisał/a:
Młody jesteś

Dzięki, ale taki, to ja sam nie zawsze się czuję

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 21:53 ]
Z przywilejami to jest troche inaczej, niz tu piszesz.
Najkrócej, jak sie da:
Chodzi o tzw. prawa nabyte. Kupując gaśnicę ważna 5 lat, oczekuje, ze przez 5 lat będzie wazna. A co sie dzieje? Ano to, że kilku komunistów powie, że ta moja 5-cioletnia gasnica wazna jest 1 rok. Odbieraja mi prawo nabyte powodując działanie prawa wstecz na moja niekoryść. To nie moja sprawa, jaki w tym maja interes. Ktos na nich głosowal w wyborach, wiec czymś tam sie kierowal.
Wyrobiłem sobie Prawo Jazdy. Wazne bylo beztermimowo. Niby tak, ale... do czasu , az kilku czerwonych - patrz wyzej - powie, ze jest wazne bezterminowo, ale pod warunkiem, ze zapłace za nowy dokument to potwierdzający. Bo jak nie, to nie strace praw do prowadzenia pojazdow, pod warunkiem, ze ... kupie nowy dokument.

Podjalem prace.
Czerwoni gwarantowali mi emeryture po ilus tam latach.
Fajnie? Tak! ale, do czasu ,bo ... potem stwierdzili, że dostane emeryture, jesli dozyje. Dlatego chca podnosić wiek przejscia. Beda to robic az do skutku.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 23:51   

cysiek napisał/a:

dali przywileje za wciskanie nam czerwonej wody do mózgu to dobrze...

Nie każdy dał sobie wcisnąć. No i trzeba sie uczyć... Jeszcze nie jest za późno.

a Ty Panie Powiatowy Poseł ssasz co miesiąc kasiorkę co to niby lewe państwo płaci ale z
Cytat:
naszej uczciwej i prawej pracy Ci płaci
.
I to wszystko przez takich jak Cysiek :cry: Walczyć z tym trzeba!

Cytat:
Co my robimy siedem dni w tygodniu i czesto nie tylko po 12 godzin.

No wiodzi Pan, a Pan ich jeszcz popiera. :cry:

Cytat:
Bo jak czerwone bolszewickie państwo dawało przywileje - to było prawicowe , a jak teraz prawe państwo

Kali się myli było lewicowe i jest lewicowe , a najbardzie prawicowe było za Rakowskiego i Wilczka.

Cytat:
No tak nie powinno się czerwonych zasad zmieniać bo one sa bardzo dla Ciebie korzystne

W czasie gry nie zmieina się żadnych zasad. Pan Arek może wytłumaczy to lepiej.

Cytat:
Nie mam nic do Cibie osobiscie , ale napawa mnie niepomiernym zdumieniem fakt ze w swych ortodoksyjnych pogladach zapominasz gościu ze to czerwoni nauczyli Cie pisać
i czytać

Oj znów się Cysiek myli.
To Matka mnie nauczyła.

A sadzi Pan, że nie czerwoni nauczciele nauczyliby mnie gorzej.
Poza tym tak sie składa
Akurat dzisiejsi nauczyciele i szkoła są bardziej na lewo od PRLowskich!!!!!!!!!!
Pan nie odróżniasz lewego od prawego. :sad:

Cytat:
, ze to czerwoni dali Ci pracę w swym aparacie zdeptania polskości

Odwracanie kota...
NIE! To ja dałem swoją pracę, za którą dostałem płacę.

Cytat:
, ze to czerwoni płacą Ci emeryturę z mojej kasy

???
A może z mojej?
Tego w socjaliźmie nikt nie wie i o to chodzi.
A chodzi o to jak tu rozporzadzać cudzą pracą i pieniędzmi.

Cytat:
i nie wciskaj nam kitu...

Występujecie w liczbie mnogiej?
Trzeba czytać, czytać i samemu wnioskować...

Cytat:
ze czerwony kolor Ci nie pasuje skoro ten kolor to meritum Twego istnienia

i Waszego, oczywiście. Cała Europa jest już czerwona. Wszyscy tkwimy po uszy w socjalizmie. :cry:

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 09:04   

Jan Gładkow napisał/a:
W czasie gry nie zmieina się żadnych zasad. Pan Arek może wytłumaczy to lepiej.

Obecny! Stawiam sie wywołany do tablicy.
O zmianie reguł w trakcie gry już pisałem. Poklikam tez na temat, ale trochę inaczej.

Konstytucja Rzeczypospolitej nie chroni obywatela przed działaniem prawa wstecz.
Tak to sobie sprytnie czerwoni wymyślili, aby umówić sie z nami a gdy nadejdzie czas rozliczenia, powiedzieć - O NIE! Nie! Właśnie zmieniliśmy warunki umowy, więc czego od nas chcesz śmieszny malutki czlowieczku?!

Ale to i tak nie ma znaczenia.
Nad nami wisi Traktat Lizboński. Tam to już wprost napisali, ze reguły można zmieniać w trakcie gry.

cysiek 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 09:58   

Na tym właśnie polega życie - zmienia się bo na tym polega postęp i ewolucja. Prawicowe wsteczniactwo nie ma racji bytu ( bo życie to nie jest gra panowie :twisted: )

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:39   

To co dla prawicowca jest oszustwem, dla komunisty jest postępem i ewolucją.
Tu się z Tobą zgodzę.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 12:33   

Arek_elektryk napisał/a:
.
Tu się z Tobą zgodzę.

Panie Arku! Baaaaaardzo słabo Pan wytłumaczył z tymi regułami...
Oj, musi Pan jakoś prościej!

I jak tu się z takimi umawiać...?
Znów się rozbija o definicje KAPITAŁU, LEWIC-PRAWICY, GRY...
Ale jak tu podać definicję, skoro w każdej chwili POSTęPOWC Y mogą ją zmieniać :cry:

cysiek 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 18:13   

To co jest dobre dla mnie - jest prawicowe , a to co jest dobre dla innych jest lewicowe :twisted:

Kali rozumieć co to egoizm :cool:

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 18:23   

cysiek, widzę, że do Ciebie lepiej przemawiają populistyczne argumenty niż jakakolwiek logika. Jak ktoś pracował dla UB, SB czy jakiej tam jeszcze służby specjalnej, to jednak był agentem specjalnym legalnego państwa. Każde państwo potrzebuje jakiś służb specjalnych, dzisiaj też jakieś są. Uważasz, że byłoby w porządku, gdyby jakaś prawica (załóżmy, że prawica wg. twojego uznania, więc nie będę podawał przykładu jakiejkolwiek partii, bo nie wiem w końcu co to dla Ciebie prawica) doszła do władzy i uznała, na podstawie jakiś przesłanek, że trzeba pozabierać emerytury ludziom którzy pracowali dla ABW, CBA... później kolejna zmiana władzy i zabieranie przywilejów poprzednikom. To ma być państwo prawa? Kto ma oceniać słuszność przesłanek na podstawie których się komuś coś zabiera/przyznaje? Jak na takie coś pozwolisz, to ktoś w przyszłości uzna, że to Tobie trzeba zabrać.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 19:15   

Zapomiałem dodać, że najlepsze i najgorsze oceny sie odrzuca (do 50%), a z pozostąłych oblicza średnią. Jak w narciarstwie. NIe ma tylko premii za złe/dobre warumki w domu itp.

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 19:19   

Kolega Cysiek jak widać, ma tyle wolnego czasu, że ogląda telewizje, słucha radia i czyta gazety w takiej ilości, że już na poglady własne miejsca nie znajduje.
Stąd tyle niespójności w jego wyPOwiedziach

cysiek 
Generał

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 08:58   

Arek_elektryk napisał/a:
Kolega Cysiek

Tylko nie kolega , kolego :twisted:

Nie mam czasu na bzdety bo zbyt wiele pracuje - jednakże wkurza mnie fakt ze pracuję międzyinnymi na emerytowanych darmozjadów którzy by dbać o własną kieszeń szermuja demagogią praw nabytych. Bo jak Kali pracować 25 lat i emerytować się 40 lat - to dobrze , a by na to kasy starczyło to niech teraz cyśki pracują 50 lat a emeryturkę niechaj pobieraja po śmierci. :evil:

Zenujące jest takie Wasze myślenie przez pryzmat własnej prafej kieszeni. :oops: Gdyż cały system ubezpieczeń obejmuje cały naród , różne świadczenia , miliony osób , i wiele różnych potrzeb i interesów. Jakiś kompromis jest tu oczywisty bo wszytkim naraz dogodzić się nie da.

Coś takiego jak interes społeczny jest widze dla Was zbyt abstrakcyjne i zbyt bolesne dla partykularnych interesów.

Nie da się zreformować ZUS i KRUS ( a co do takiej POtrzeby to chyba jesteśmy zgodni :???: ) bez naruszania czyichś tam praw nabytych ( czytaj bolszewickich przywilejów :oops: ) :nono

Bo z pustego to i Gładkow nie naleje :poklon

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 19:14   

ZUS należy rozwiązać, ale nie można np. komuś kto przepracował już ileś lat powiedzieć, że robimy reformę więc jego składki przepadną. Chciałbyś, żeby Twoje składki przepadły? Żeby CI teraz powiedzieli, że właściwie, to od 0 musisz sam zarobić na emeryturę? Na pewno nie! Ale jeśli teraz można odebrać nabyte prawa emerytalne byłym SB'kom to mimo, iż skrzywdzeni przez nich kiedyś ludzie uważają to za słuszne, to nie widzą drugiej strony medalu. Druga strona medalu jest taka, że to tworzy precedens, państwo pokazuje, że może, jeśli tylko ma wystarczający pretekst, olać zobowiązania wobec obywatela.

A jak dostaniesz po tych 50 latach pracy emeryturę dużo wyższą od przeciętnej i reszta uzna, że to niesprawiedliwe, że masz więcej? Przecież mamy demokrację, większość będzie chciała to większość może Ci zabrać? Chcesz by tak było? Wiem, że można rozmawiać o "słuszności" przesłanek, ale jak ktoś pokaże kiedyś w telewizji Ciebie, emeryta na wakacjach i jako kontrast jakąś babcię która żebrze pod kościołem, to wmówią ludziom, że to niesprawiedliwe, i Ciebie trzeba upier...

sorry, za wyrażenie na końcu, ale przypomniało mi się rozwinięcie skrótu US - Upier... Skur....a

cysiek 
Generał

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 19:53   

Tomek M napisał/a:
Chciałbyś, żeby Twoje składki przepadły? Żeby CI teraz powiedzieli, że właściwie, to od 0 musisz sam zarobić na emeryturę? Na pewno nie!

Sam widzisz ze jak na swoje 22 lata patrzysz na świat przez pryzmat własnej kieszeni. Ogarnij się chłopino i spójrz na pierwszy post w wątku- za 9 lat ZUS splajtuje i szlag trafi moje składki i brak Twoich składek . Więc to , że od zera muszę sam zarobić na emeryturę nie jest dla mnie nowoscią i nigdy nie było dla mnie zaskoczeniem . :nono

Tylko bolszewickie nieroby podnoszą sprzeciw ( bo nie po to nic nie robił całe życie by teraz na stare lata inni nie robili na niego ) . I tylko to jest zenujące ze właśnie Ci co najmniej dali najwiecej płaczą widząc nieuchronną przyszłość. No cóż jak se pościeliłeś tak się na tym prawym boku wyśpisz. :sad:

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 20:42   

Tomek M napisał/a:
ZUS należy rozwiązać,

Oczywiście. Już dawno należało... 20 lat temu Korwin o tym gadał...
20 lat temu było łatwiej, bo było sporo majątku do sprzedania..., ale Lewica nie słuchała i nie słucha.
Jest na to dobry sposób. Np. Ci co do dziś wpłacali 50% okresu składkowego dostaliby 50 % emerytury, ci co 80%, to 80% itd. To by "parę" lat trwało... konieczny jest specjalny fundusz, aż emeryci odejdą... Ci co dopiero kilka lat opłacali ZUS dostaliby tez odpowiedni % albo zwrot gotówki... Za długo nie ma co tu się rozpisywać.

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 21:00   

Jan Gładkow napisał/a:
Ci co do dziś wpłacali 50% okresu składkowego dostaliby 50 % emerytury, ci co 80%, to 80% itd.

To samo od razu miałem na myśli.

cysiek napisał/a:
No cóż jak se pościeliłeś tak się na tym prawym boku wyśpisz. :sad:

Cóż, masz rację, ja mam jeszcze jakąś szansę się na prawym boku wyspać, bo zamierzam całe życie szukać (oczywiście legalnych) metod zminimalizowania moich składek na ZUS. Mam więc taką przewagę, że już teraz zaczynam to planować. Przyznasz, że mając niespełna 23 lata, nie jestem bolszewickim nierobem, który całe życie nic nie robił... a mimo to podnoszę sprzeciw, żeby zabierać komuś nabyte prawa. Pozornie coś nie pasuje, skoro się sprzeciwiam a ZUSu nie chcę płacić. Ale i tak płacę tyyleee podatków, że jak przestaną dawać nierobom (zasiłki dla bezrobotnych itp) to na emerytury im starczy. Niech w końcu powiedzą "STOP", to mnie zmotywują, żebym w formie jakiegoś podatku spłacał dług wobec pokoleń które wybudowały to co mamy, ale wtedy, będę wiedział za co płacę. Teraz wolę unikać, bo i tak brną dalej w szambo, przez co roszczenia podatkowe będą ciągle rosły.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 21:16   

Tomek M napisał/a:
żebym w formie jakiegoś podatku spłacał dług wobec pokoleń...

Jeszcze sporo jest do sprzedania, ale gdyby zabrakło, to być może byłby porzebny jakiś nieduży podatek, i co najważniejsze z roku na rok powinien on zanikać do zera wraz z ubywaniem emerytów.

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 21:23   

Jan Gładkow napisał/a:
20 lat temu było łatwiej, bo było sporo majątku do sprzedania

Jan Gładkow napisał/a:
Jeszcze sporo jest do sprzedania,

Może nie od 20 lat, ale czytam co Korwin ma do powiedzenia i się z tym w większości zgadzam (przy okazji polecam bloga). Można by dostrzec pewną niesprawiedliwość, bo np mój ojciec pracował jakieś 15 lat w stoczni i sporo w budowlance, jeszcze w "tamtych" czasach, a emerytury nie zdążył wziąć i już nie weźmie. Ale ja się pogodzę z taką niesprawiedliwością - zawsze lepsza ta mniejsza.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 22:10   

Tomek M napisał/a:
Jan Gładkow napisał/a:
20 lat temu było łatwiej, bo było sporo majątku do sprzedania

Jan Gładkow napisał/a:
Jeszcze sporo jest do sprzedania,

Może nie od 20 lat, mój ojciec pracował jakieś 15 lat w stoczni i sporo w budowlance, jeszcze w "tamtych" czasach, a emerytury nie zdążył wziąć i już nie weźmie. Ale ja się pogodzę z taką niesprawiedliwością - zawsze lepsza ta mniejsza.

Smierć może być w jakiś sposób wkalkulowana w tańsze ubezpieczenie...
I wypłate w razie śmierci... Ale to powinno byc kontraktowane indywidualnie z daną ubezpieczalnią wolnorynkową.
Czasem ktoś jest jeden dzień na emeryturze...
ajgłupsze jest jednak to ,że ktoś moze pracowac 40 lat i nie ma emerytury bo mu zabrakło jednego dnia albo miesięca do wieku! A ktoś inny ma emeryturę bo pracował 5 lat i osiągnął wiek...

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 22:47   

Mężczyzna musi mieć 25 lat składkowych, żeby pójść na emeryturę...

...ale jak to u nas, jak nie wypracuje emerytury, to jakaś rencina się dla niego znajdzie.
A powinien mieć i ten co pracował 5 lat i ten co pracował 40, taką jaką sobie wypracował na wolnym rynku oczywiście :)

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Czw Lut 11, 2010 00:21   

cysiek napisał/a:
Tylko nie kolega , kolego
Przepraszam towarzysza za wspoufałość

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 00:27 ]
cysiek napisał/a:
Nie mam czasu na bzdety bo zbyt wiele pracuje - jednakże wkurza mnie fakt ze pracuję międzyinnymi na emerytowanych darmozjadów którzy by dbać o własną kieszeń szermuja demagogią praw nabytych. Bo jak Kali pracować 25 lat i emerytować się 40 lat - to dobrze , a by na to kasy starczyło to niech teraz cyśki pracują 50 lat a emeryturkę niechaj pobieraja po śmierci. :evil:

Mnie to nie wkurza, bo nie ma na to wpływu. Jak zaczynalem pracowac, to komuna gwarantowala mi, ze emeryture dostane w wieku 65 lat. Dzis, dzieki takim jak Ty, wiem, ze nie mam co na to liczyć. Czerwoni, co uwazaja, ze swoja gęba moga se du..pę wycierac, twierdzą, ze wiek emerytalny beda podnosic. Beda tak podnosic, abym w koncu zszedł emerytury nie doczekawszy.

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 00:30 ]
cysiek napisał/a:
Nie da się zreformować ZUS i KRUS ( a co do takiej POtrzeby to chyba jesteśmy zgodni :???: ) bez naruszania czyichś tam praw nabytych ( czytaj bolszewickich przywilejów

Z KRUSem jest tylko jeden haczyk - ci rolnicy, co za tak uwielbianej komuny, zmuszani byli do oddawania za bezcen swoich produkować. Dla tych i tylko dla tych KRUS istniec powinien. Reszta to niech płaci tak jak inni!
No, ale, to jest takie malo czerwone...

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 00:34 ]
Jan Gładkow napisał/a:
20 lat temu było łatwiej,

łatwiej, wiec gorzej!
Polacy są tak bardzo dziwnym narodem, ze wrecz brzydza sie łatwych rozwiazań! Nie potrafie zrozumiec dlaczego, ale uwielbiają te trudniejsze.
Może znajdzie sie na forum jakis wyborca glosujacy na komunę, co zdoła nam to RACJONANIE wytłumaczyć?

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Czw Lut 11, 2010 14:04   

Arek_elektryk napisał/a:

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 00:30 ]
cysiek napisał/a:
Nie da się zreformować ZUS i KRUS ( a co do takiej POtrzeby to chyba jesteśmy zgodni :???: ) bez naruszania czyichś tam praw nabytych ( czytaj bolszewickich przywilejów

Z KRUSem jest tylko jeden haczyk - ci rolnicy, co za tak uwielbianej komuny, zmuszani byli do oddawania za bezcen swoich produkować. Dla tych i tylko dla tych KRUS istniec powinien. Reszta to niech płaci tak jak inni!
No, ale, to jest takie malo czerwone...

Niektórzy nie rozumieję że nie tylko DA SIĘ zreformować, i to nawet drastyczne.

Pewnie że sie nie da, dopóki rządzą socjaliści...

cysiek 
Generał

Wysłany: Czw Lut 11, 2010 19:51   

Nie mozna niczego zreformormować bo jacyś pseudo prawicowi pieniacze zamiast rozsądkiem wolą się kierować własnymi partykularnymi interesami . A swój prymitywny egoizm tłumaczyć '' Ochroną praw nabytych " :twisted: :twisted: :twisted:

A czemuż to PZPR nie domaga się dziś kierowniczej roli partii - wszak gwarantując kiedyś swym czerwonym nauczycielom emerytalne przywileje równocześnie gwarantowali swoje własne uprawnienia. Skąd nagle ta wybiórczość ? :shock:

Skoro szlak trafił matkę komunę to niby dlaczego chcecie się teraz czerwone sierotki podpiąć adopcją pod nas prywaciaży :evil: :evil: :evil: Myślicie ze propagandą o prawicy zmienicie własną rzeczywistość :shock: :nono

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Czw Lut 11, 2010 20:09   

cysiek, czy Ty jedziesz na jakiś psychotropach? Strasznie rozdmuchujesz te swoje personalne zarzuty. Od tej wiary w kolor czerwony, nawet bajka o sierotce Marysi Ci się pomyliła z czerwonym kapturkiem... :twisted:

Na tym poziomie będziemy się wymieniać argumentami? Na nieszczęście to Twoja wizja jest bliższa spełnienia, szkoda tylko, że się przejedziesz, bo Twoi czerwoni idole wymyślą pretekst, żeby Cię wywłaszczyć dla Twojego bezpieczeństwa oczywiście...

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Czw Lut 11, 2010 21:27   

cysiek napisał/a:
Skoro szlak trafił matkę komunę to niby dlaczego chcecie się teraz czerwone sierotki podpiąć adopcją pod nas prywaciaży :evil: :evil: :evil: Myślicie ze propagandą o prawicy zmienicie własną rzeczywistość :shock: :nono

Cysiek - czekam na odpowiedź.
No, chyba że sam nie wiesz o co sam siebie pytasz

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 21:32 ]
Tomek M napisał/a:
Na tym poziomie będziemy się wymieniać argumentami?

Rozumiem, ze to było pytanie retoryczne, bo Cysiek, jako forumowy troll nie oczekuje konkretnej dyskusji.
Nie wazne jak, wazne, ze duzo! I to go rajcuje....

Ernst Stavro Blofeld 
Generał

Imię: Kuba
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 22:11   

Wszystkim życzę mniej osobistych wycieczek.

cysiek 
Generał

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 08:05   

Jak na razie zmarnowano 20 lat na szczekanie ,a przypominanie ze Jego Królewska Mość też kiedyś szczekał - nie wnosi nic do tematu.

Z ZUSem problem sprowadza się do tego ze są setki tysięcy ludzi bardzo zadowolonych z faktu ze " nabyli prawa " do brania moich składek, podobnie jak " zatrudnione " tam biurwy. To jak długo będzie trwało takie pasożytnictwo - zależy tylko od podjęcia nie popularnych politycznie decyzji . :???:

Ale jest małe światełko w tunelu http://praca.gazetaprawna...polecznych.html

Oby jak zawsze nie skończyło się na dobrych chęciach i czerwonych protestach :evil:

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 12:21   

Arek_elektryk napisał/a:

No, chyba że sam nie wiesz o co sam siebie pytasz .

w jednym zdaniu umieszcza za dużo błędów i nie wiadomo do czego się odnieść... :cry:

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 21:28   

Jan Gładkow napisał/a:

w jednym zdaniu umieszcza za dużo błędów i nie wiadomo do czego się odnieść... :cry:

Często przeczy sam sobie, miota się. Ma sporo racji, ale też sam sobie zaprzecza.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Sob Lut 13, 2010 17:35   

Bardzo prosimy o upraszczanie, precyzowanie, staranność... bo inaczej szkoda czasu

cysiek 
Generał

Wysłany: Sob Lut 13, 2010 18:23   

Jan Gładkow napisał/a:
Bardzo prosimy
Masz kilka ników ? :shock:

No wicie , rozumicie - skoro nie macie nic do powiedzenia w temacie " ZUS i co z nami przyszłymi emerytami " no to nie zabierajcie głosu. Na osobiste wycieczki pod moim adresem ( zamiast rzeczowej wymiany argumentów ) to faktycznie szkoda czasu. :cool:

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Sob Lut 13, 2010 21:06   

cysiek napisał/a:
Jan Gładkow napisał/a:
Bardzo prosimy
Masz kilka ników ? :shock:

Pomyłka
Nie mam ani jednego.
Jan Gładkow to nie pseudo ani elektro-nick.
Cytat:
No wicie , rozumicie - skoro nie macie nic do powiedzenia w temacie " ZUS i co z nami przyszłymi emerytami " no to nie zabierajcie głosu. Na osobiste wycieczki pod moim adresem

Sprawa ZUS i ubezpieczeń została wyjaśniona już dawno... ale nie wszyscy rozumeją jak zlikwidować przymus ubezpieczeń , ZUS.

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Sob Lut 13, 2010 22:02   

cysiek napisał/a:
skoro nie macie nic do powiedzenia w temacie " ZUS i co z nami przyszłymi emerytami " no to nie zabierajcie głosu. Na osobiste wycieczki pod moim adresem ( zamiast rzeczowej wymiany argumentów ) to faktycznie szkoda czasu

Ło matko! A ten znowu o sobie!
Cysiek, weź sie chłopie w garść!

Tomek M 
Podpułkownik

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 00:43   

To już będzie 3 wątek w którym się ten post znajdzie, ale jest bardzo na temat.

Cytat:
Coraz trudniej będzie też sobie radzić z narastającym z powodu OFE deficytem budżetowym oraz bezrobociem

Sorry, ale co on pier..li, to jakiś analfabeta, albo ma dyskalkulię. System związany z OFE jest o tyle lepszy od ZUSu prze przynajmniej przyznaje się, że zobowiązanie wobec przyszłych emerytów to dług! Nie powinno być żadnego obowiązkowego systemu emerytalnego, ale jak już jest, to niech k...wa pokażą, że nam zgotowali piramidę finansową, a nie ściemniają! ZUS to czysty deficyt! W OFE przynajmniej te 30 % jest w akcjach.

Cytat:
Wprowadzenie reformy emerytalnej w 1999 r. spowodowało, że stopa bezrobocia podskoczyła z 9 proc. do prawie 20 proc. Wszystko dlatego, że z tego właśnie powodu koszty pracy zwiększyły się czterokrotnie.

Cała składka emerytalna to 19,52 % od płacy brutto, do OFE trafia 7,3% od płacy brutto. To ZUS zdzierając z ludzi składki przez całe życie BRAŁ OD NICH KREDYT, teraz nie ma skąd wziąć, żeby im za to płacić emerytury, to od następnych trzeba zabrać więcej! Obowiązkowe ubezpieczenia społeczne to piramida finansowa. Teraz najłatwiej powiedzieć, że to wina OFE. Ci pseudointelektualiści robią z gęby dupę, gadając takie bzdury.

Całe to piep....nie o upaństwowieniu emerytur. O bardzo niskich emeryturach, państwowych. To tylko i wyłącznie próba:
1. Nie wywiązania się ze zobowiązań.
2. Wprowadzenia dalej postępującego socjalizmu. Nie ważne, że rżnęli Cię całe życie, ten który nie płacił dostanie tyle samo. (tak analogia do zasiłków dla bezrobotnych, płaci się za nie robienie, a zabiera jak pracujesz, czyli zachęcanie do tego, żebyś nie pracował, bo po co zapier...... całe życie jak Cię udupią i będziesz żył na podobnym poziomie jak jakiś nierób)
3. Zatuszowania faktu, że prawdziwy dług publiczny wielokrotnie przewyższa PKB. Większość państw to bankruty.

A jest to taki mój komentarz na ten link wklejony przez użytkownika dariusz swendro w temacie o II filarze.

Jak ktoś chce kontynuować temat to zapraszam. Zajmuje się tym na co dzień, więc trochę wiem. Zaraz mi ktoś zarzuci, że niby tak anty jestem nastawiony a jednak z tego żyję. Jak komuś się to nie podoba, że zarabiam bo taki system jaki mamy jest obowiązkowy (i na innych ubezpieczeniach) to powinien popierać to co piszę na tym forum. Przecież za tym jestem, żeby konsumenci sami decydowali, czy mi się to będzie dalej opłacać! Najwyżej się zajmę wyrobem wędlin, produkcją wianków... (tego akurat nie umiem) czy czymś innym, niech tylko się urzędas nie wtrąca, że muszę uzyskać koncesję/pozwolenie/licencję (czy jak to jeszcze inaczej zwać) bo nie starczy, że moje kiełbasy ludziom smakują...

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 20:37   

Tomek M napisał/a:
nie starczy, że moje kiełbasy ludziom smakują...

abstrahując od mojego liberalizmu, to te kiełbasy sprzed POzwoleń, licencji, koncesji, dyrektyw, wytycznych, wymogów itd. smakowały mi bardziej, niz te dzisiejsze, łunijne.
Niestety, o gustach się nie dyskutuje. Mamy to, co chce większość, a nie margines.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 15:48   

Legendany przywódca kubańskich komunistów pochwalił prezydenta USA, Baracka Obamę za przeforsowanie reformy zdrowotnej. ">>Uważamy reformę służby zdrowia za ważną bitwę i sukces jego rządu<< - napisał Castro w przesłaniu opublikowanym przez wszystkie oficjalne gazety na Kubie. >>El Comandante<< zauważył również, że Kuba wprowadziła podobne rozwiązanie już pół wieku temu" - stwierdza gazeta.pl

Bez komentarza

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 22:38   

Jan Gładkow napisał/a:
Legendany przywódca kubańskich komunistów pochwalił prezydenta USA, Baracka Obamę za przeforsowanie reformy zdrowotnej.

Nie wiem, czy to prawda, ale POdobno na Cubie to działa całkiem dobrze. Szkoda tylko, że az takim kosztem!
Czy naprawde warto?

mareks 
Generał

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 22:48   

Arek_elektryk napisał/a:
Nie wiem, czy to prawda, ale POdobno na Cubie to działa całkiem dobrze
Prawda.

Jan Gładkow
Generał

Wysłany: Sro Mar 31, 2010 01:24   

mareks napisał/a:
Arek_elektryk napisał/a:
Nie wiem, czy to prawda, ale POdobno na Cubie to działa całkiem dobrze
Prawda.

Ehe, i daltego Kubańczycy rzucali se przez morze do USA.
NIedługo ludzie będą uciekać w drugą stronę.
Może Kuba wprowadzi wolny rynek, kto wie?
:wink:

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Sro Mar 31, 2010 20:46   

mareks napisał/a:
Prawda

Moze i prawda, że maja rozwiniętą panstwową sluzbe zdrowia i szkolnictwo. Tak oni mówia o sobie.
Szkoda, ze odbywa sie to kosztem pozostalych dziedzin zycia, kosztem poziomu zycia obywateli. Panstwowe może i może być dobre, ale na pewno jest baaardzo drogie.

Odpowiedz do tematu