Wysłany: Sob Lut 27, 2010 09:53 W gazecie chciałbym przeczytać o ...
No właśnie...Taka krótka ściągawka dla lokalnej prasy o cym by chcieli czytać ich czytelnicy...Być może część tych tematów pojawiła się ostatnio na łamach ale mi umknęło:
Tak więc w gazecie chciałbym przeczytać o:
- co słychać u Portugalczyków, którzy mieli budować marinę koło CW Laguna
- jakimi sukcesami może sie pochwalić burmistrz Szabałkin po 3 latach swojej pracy (tylko bez banałów w stylu "przygotowaliśmy...", "prowadzimy rozmowy ...")
- jaki jest bilans ekonomiczny spółki zarządzającej gryfińskim szpitalem za rok 2009 (eksperyment z ze spółką prawa handlowego udany czy znowu płyniemy w długi)]
- kiedy będzie dostępna "nasza" część trasy S3
_________________ "We Włoszech przez trzydzieści lat rządów Borgiów mieli wojnę, terror, mord i rozlew krwi. Zrodzili Michała Anioła, Leonarda da Vinci i renesans. W Szwajcarii mieli braterską miłość, pięćset lat demokracji i pokoju i co zrodzili? Zegar z kukułką."
Orson Welles http://www.powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 19:25
Zainterersowanie warto również skierować na:
zawieszone opłaty dla Portugalczyków za wycinkę drzew
realny dług publiczny Gminy Gryfino i Powiatu Gryfińskiego
kontrolę Komisji Rewizyjnej Rady Miejskiej w Gryfinie w zakresie delegacji służbowych
zrealizowane prace restauracyjne przy gryfińskich zabytkach - zwłaszcza murów obronnych i czatowni
stanu nieruchomości w Nowym Czarnowie przejętych przez GminęGryfino
Pozdrawiam
Paweł Nikitiński
A ja przeczytałbym i dowiedział się chętnie:
- według jakiego klucza sprzedaje się grunty gminne?
- dlaczego hala sportowa nie mogła ( i już chyba nie może) stanąć na gruncie po byłym POM na Łużyckiej?
- jaki gmina ma pomysł na wiejskie tymczasowe drogi osiedlowe?
- gdzie w końcu powstanie plaża gminna?
- co dalej ze ścieżką rowerową?
- co wystapi wcześniej: paraliż miasta na skutek awarii ciepłociągu na Łużyckiej, czy jego budowa?
- kiedy powstanie budynek garażowy na 600 miejsc parkingowych przy ulicy Jana Pawła II, za boiskiem gimnazjum?
- dlaczego idealna lokalizacja dla Gryfińskiego Centrum Kultury (boisko przy liceum) ma być zabudowana halą kolosem (w odniesieniu do powierzchni działki)?
_________________ Takich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego.
Dlaczego na terenie Gryfina nie powstało ani jedno boisko w ramach programu Orlik 2012 ? Czy w ogóle na terenie naszej gminy cos takiego powstało ?
dla porównania napiszę jedynie, że w Goleniowie są dwa takie boiska a po jednym w Gryficach, Golczewie, Kamieniu Pomorskim, Wolinie i Łobzie. Jak widać można...
_________________ "We Włoszech przez trzydzieści lat rządów Borgiów mieli wojnę, terror, mord i rozlew krwi. Zrodzili Michała Anioła, Leonarda da Vinci i renesans. W Szwajcarii mieli braterską miłość, pięćset lat demokracji i pokoju i co zrodzili? Zegar z kukułką."
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 14:58
W.Pielechowski napisał/a:
A ja przeczytałbym i dowiedział się chętnie:
- dlaczego idealna lokalizacja dla Gryfińskiego Centrum Kultury (boisko przy liceum) ma być zabudowana halą kolosem (w odniesieniu do powierzchni działki)?
< to idealne miejsce pod 'Orlika'. Przypomnij sobie Władziu , gdzie wszystkie chłopaki z okolicy grali w piłkę. Teraz jakiś idiota wymyślił sobie w tym miejscu halę, aby władza z Urzędu miała blisko na różne uroczystości, kosztem młodzieży, która potrzebuje miejsc gdzie można się wyżyć, i dać upust nadmiarowi energii.
Hala sportowa powinna się znajdować na terenie po byłym POM-ie w pobliżu Parku Wodnego i stadionu.
Kiedy będą ścieżki rowerowe w Gryfinie, w mieście?
_________________ Blog PanaRysia
"Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie." (Milton Friedman)
Ato nie było tak, że to mieli ogarniać Portugalczycy ? Jeśli było a nie jest to dlaczego ? skąd wzięła się ta nowa firma ? Był jakiś przetarg ?
Tomek Miler napisał/a:
Buduje się w Gardnie, oprócz tego w innych miejscowościach powiatu
Gmina jest mi jakoś bliższa.
Dlaczego nie ma Orlika w Gryfinie ? nie złożono wniosku ?Nie ma takiego zapotrzebowania ? dlaczego Orlik buduje się jedynie w Gardnie ? Czy to zasługa sołtysa tej miejscowości który wywalczyl to u urzędników czy też taka była koncepcja ?
Pytanie nowe i aktualne:
Jaki jest los odkurzacza który miał rozminować nasze chodniki ?
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 18:39
Zapomniałem o jeszcze jednej ważnej sprawie, być może któraś z gazet opublikuje artykuł na temat kosztów kancelarii prawnych wynajętych przez Gminę Gryfino w sprawie podatków od nieruchomości i zapyta dlaczego burmistrz nie bierze pod uwagę interesu gryfińskich podatników, a portugalskich owszem - zawieszając opłaty za wycinkę drzew. Śmiało można postawić tezę, że to ewidentne działanie bez wyobraźni, a być może nawet na szkodę samorządu, jeśli weźmiemy np. pod uwagę brak podwyżki wynagorodzeń i mniejszy udział w podatku od osób fizycznych.
Ato nie było tak, że to mieli ogarniać Portugalczycy ? Jeśli było a nie jest to dlaczego ? skąd wzięła się ta nowa firma ? Był jakiś przetarg ?
No do jasnej cholery! Żadnych Portugalczyków tam nigdy nie było, właścicielem terenu jest szczecińska spółka, od samego początku, czyli od zakupu tych działek za około trzy milionów złotych od Laguny
_________________ ...:: idź wyprostowany, wśród tych co na kolanach ::....
* GAZETA GRYFIŃSKA * www.gryfinska.pl *
Czy to zasługa sołtysa tej miejscowości który wywalczyl to u urzędników czy też taka była koncepcja ?
Błagam, wszystko możesz mi przypisać, powrywane chodniki i dziury w jezdniach, których nie ma............. tylko nie to dziadostwo, jakie odbije się finasową czkawką poprawek itp.... Rada Sołecka Gardna nie mieszała w tym swoich czystych rąk. A wręcz przeciwnie, chcielibyśmy z Radnym Namiecińskim te fundusze na remoty dróg i chodników wewnątrz osiedla, udroznienie kanalizacji deszczowej także w tym miejscu, plac zabaw i w końcu projekt Domu Kultury lub świetlicy jak kto woli.
[ Dodano: Sro Mar 03, 2010 16:14 ]
Tomek Miler napisał/a:
No do jasnej cholery
A Tomek słusznie się wnerwił, bo tyle otym było pisane. Warto by w tym miejscu zacytować ile musiałaby zapłacić szczecińska spółka za wycinkę drzew.
_________________ Mniej dbam o to, aby być uwielbiany. Mam być skuteczny. I jestem !!! (ULV) Umieć wyczuć Who's who. (Ducy)
No do jasnej cholery! Żadnych Portugalczyków tam nigdy nie było, właścicielem terenu jest szczecińska spółka, od samego początku, czyli od zakupu tych działek za około trzy milionów złotych od Laguny
Skoro tam portugalczyków nigdy nie było to dlaczego P.Nikitiński pyta o umorzenie opłat za wycinkę drzew właśnie dla Portugalczyków ?
Jak to w końcu jest ?
Dla mnie program "Orlik 2012" to świetna sprawa bo wiele razy miałem okazję oglądać takie boiska które tętniły życiem od rana do wieczora.
Dla mnie program "Orlik 2012" to świetna sprawa bo wiele razy miałem okazję oglądać takie boiska które tętniły życiem od rana do wieczora
Nie jestem przeciwko Orlikowi, tym bardziej, że decyzje zapadły poza naszymi plecami i nikt nawet nie zapytał o zdanie. Piszę o wg mnie nieszczęśliwej lokalizacji i zapłaceniu przez gminę prawie 200tys zł za kawałek skarpy na której Orlika faktycznie już wybudowano, oraz o tym co bym zrobił, gdybym miał wybór. Poza tym Gardno ma duże ogrodzone boisko, także z bramkami dla młodzieży. Teraz czekamy, aż ktoś wybuduje trzecie.
_________________ Mniej dbam o to, aby być uwielbiany. Mam być skuteczny. I jestem !!! (ULV) Umieć wyczuć Who's who. (Ducy)
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 07:26
Ulv napisał/a:
kocek napisał/a:
Dla mnie program "Orlik 2012" to świetna sprawa bo wiele razy miałem okazję oglądać takie boiska które tętniły życiem od rana do wieczora
Nie jestem przeciwko Orlikowi, tym bardziej, że decyzje zapadły poza naszymi plecami i nikt nawet nie zapytał o zdanie. Piszę o wg mnie nieszczęśliwej lokalizacji i zapłaceniu przez gminę prawie 200tys zł za kawałek skarpy na której Orlika faktycznie już wybudowano, oraz o tym co bym zrobił, gdybym miał wybór. Poza tym Gardno ma duże ogrodzone boisko, także z bramkami dla młodzieży. Teraz czekamy, aż ktoś wybuduje trzecie.
< chcesz powiedzieć ,że ktoś wziął w łapę za wskazanie akurat tej lokalizacj, i wybudowanie Orlika akurat w Gardnie, gdzie wcale nie był potrzebny ?
To chyba nie ma nic wspólnego z niedawną dymisją zastępcy burmistrza, bo pewnie sprawa byłaby
już w Prokuraturze ?
Heniu, daleki jestem od takich wniosków. Gdyby mi się choć o słuchy obiło, już byłaby dawno afera. Zyczajnie jak u nas, nie pomyślano o innej lokalizacji - a była. Gdzie teren jest płaski, odległość prawie ta sama do szkoły. Koszty byłyby niższe i obiekt dodałby miejscowości koloru. Nikt jednak nas o nic nie pytał,nawet informacji nie mieliśmy. Tak postepuje ta władza. Nie twierdzę też, że Orliki są niepotrzebne - szczególnie tam gdzie są gimnazja i podstawówki razem. A Gardno było ostatnią miejscowością, przy której boiska nie było I co też ważne gmina poniesie koszt budowy w kwocie 700tys to łącznie z wykupem tej nieszczęsnej działki. To jest praktycznie stroma górka. Aby wyrównać teren zrobiono 2 suże skarpy. Jedna ma 4m wysokości i nie jest specjalnie niczym zabezpieczona. Są też moje zastrzeżenia co do odwodnienia samego terenu, ale urzędnicy twierdzą, iż wiedzą co robią. Pożyjemy, zobaczymy. Teraz nie ma o czym mówić, Orlik prawie gotowy.
A usuniecie Kuduka, uważam za czysto polityczne.
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 20:47
Tomek Miler napisał/a:
Tomku, no proszę Cię, odrobina refleksji.
Przecież firma z siedzibą w Szczecinie może mieć udziałowców także z portugalskim rodowodem. Spółka może mieć organy z ludźmi o portugalskim obywatelstwie i tak dalej i tak dalej. Ale nawet jeżeli masz rację, choć niewiele na to wskazuje, to pytania i tematy są aktualne, także jeśli będziemy brali pod uwagę wyłącznie kapitał szczeciński.
Czy zatem poruszycie je na swoich łamach? To samo pytanie kieruję do dziennikarzy Nowych 7 Dni Gryfina, a także Gazety Chojeńskiej, Ekspresu Gryfińskiego, Gazety Skrzynkowej, Kuriera Szczecińskiego i Głosu Szczecińskiego.
Pozdrawiam
Paweł Nikitiński
< to idealne miejsce pod 'Orlika'. Przypomnij sobie Władziu , gdzie wszystkie chłopaki z okolicy grali w piłkę. Teraz jakiś idiota wymyślił sobie w tym miejscu halę, aby władza z Urzędu miała blisko na różne uroczystości, kosztem młodzieży, która potrzebuje miejsc gdzie można się wyżyć, i dać upust nadmiarowi energii.
...tak pamietam...po kilka drużyn stało w kolejce...
Ale w tym miejscu może powstać porządna sala gimnastyczna, boisko niech i będzie Orlik, i na dolnym boisku Gryfińskie Centrum Kultury i wszystko może się pięknie komponować....
Ulv napisał/a:
Nie jestem przeciwko Orlikowi, tym bardziej, że decyzje zapadły poza naszymi plecami i nikt nawet nie zapytał o zdanie.
Władza wie co dla Was dobre. Kiedyś było: nic o nas bez nas, a dzisiaj: wszystko o was, bez was. I dlatego...
Ulv napisał/a:
Nikt jednak nas o nic nie pytał,nawet informacji nie mieliśmy. Tak postepuje ta władza
...bo maja taką antykoncepcję...
Ulv napisał/a:
Teraz nie ma o czym mówić, Orlik prawie gotowy
I nikt nie powie, ze władza nic nie robi.
Ulv napisał/a:
A usuniecie Kuduka, uważam za czysto polityczne.
Ale taktycznie, strategicznie, prawdziwie czy dla zmylenia społeczności wyborczej i wyprowadzenia bezpiecznej alternatywy dajacej szansę na przedłuzenie panującego układu?
P. Nikitiński napisał/a:
Spółka może mieć organy z ludźmi o portugalskim obywatelstwie i tak dalej i tak dalej.
...KRS...a reszta...ochrona danych osobowych...i po ptokach...dalsze informacje diabli wzięli...
W Pulsie Biznesu kiedyś pisali o chińczykach/tajwańczykach (nie pamiętam) planujących montować w gminie Gryfino monitory.
Chciałbym w gazecie - tej czy owej - przeczytać czy plan się powiódł, oraz dlaczego.
_________________ "...wśród gruzów znowu przemknął bezszelestnie czarny kocur. Na chwilę przystanął, a w jego oczach pojawił się niemy wyrzut. Wydawało się, że błysnął w nich także dumny, książęcy majestat."
W Pulsie Biznesu kiedyś pisali o chińczykach/tajwańczykach (nie pamiętam) planujących montować w gminie Gryfino monitory.
Chciałbym w gazecie - tej czy owej - przeczytać czy plan się powiódł, oraz dlaczego.
Ci "medialni" inwestorzy to chyba największy "sukces" wiceburmistrza Szabałkina.
Szkoda, ze z lokalnej prasy Tylko Tomek zechciał sie donieśc do propozycji tematów, które tu padły.
Co do "Orlika" w Gardnie - świetny temat na artykuł o uszczęśliwianiu na siłę. Brak konsultacji z lokalnymi władzami to jak dla mnie wyraz urzędniczej niekompetencji.
Sprawa do opisania i wyjaśnienia
Do roboty pismaki!
Co do "Orlika" w Gardnie - świetny temat na artykuł o uszczęśliwianiu na siłę.
Wiem, że sołtys zaraz mnie zje, ale pozwolę sobie się z nim nie zgodzić. Orliki to sprawa finansowana z zewnątrz, a tych środków na drogi, chodniki i inne rzeczy potrzebne byśmy nie dostali. Jestem przekonany, że w tak dużej miejscowości jak Gardno boisko będzie tętniło życiem i tyle.
Ogólnie - jeśli ktoś daje kasę z zewnątrz, to bierzmy ile wlezie! Za kilka lat będziemy tęsknić do tak bogatych funduszy i programów, zobaczycie. Myślicie że pogrążona w kryzysie Europa radośnie bez końca będzie przyznawać nam miliardy euro????
Co do "Orlika" w Gardnie - świetny temat na artykuł o uszczęśliwianiu na siłę.
Wiem, że sołtys zaraz mnie zje, ale pozwolę sobie się z nim nie zgodzić. Orliki to sprawa finansowana z zewnątrz, a tych środków na drogi, chodniki i inne rzeczy potrzebne byśmy nie dostali. Jestem przekonany, że w tak dużej miejscowości jak Gardno boisko będzie tętniło życiem i tyle.
Ogólnie - jeśli ktoś daje kasę z zewnątrz, to bierzmy ile wlezie! Za kilka lat będziemy tęsknić do tak bogatych funduszy i programów, zobaczycie. Myślicie że pogrążona w kryzysie Europa radośnie bez końca będzie przyznawać nam miliardy euro????
Co to jest jest "Orlik"?
Wymiary oraz to, co ma wchodzić w skład Orlika jest ściśle określone:
•- boisko o wymiarach 30x62 metrów ze sztuczną nawierzchnią (sztuczna trawa) – piłka nożna,
•- boisko wielofunkcyjne o wymiarach 20x30 metrów ze sztuczną nawierzchnią (tartan) – koszykówka, piłka ręczna, siatkówka,
•- zaplecze w postaci budynku sanitarno-szatniowego o powierzchni ok. 60 metrów kwadratowych.
•Na terenie obiektu dopuszcza się zainstalowanie placu zabaw oraz otwartej siłowni. Cały obiekt ma być otoczony siatką o wysokości 4 metrów i oświetlony.
Finansowanie "Orlika":
Rząd zakłada, że koszt budowy jednego obiektu zamknie się w kwocie 1 miliona zł. Czytając różne raporty można już dziś określić, że w 2009 roku udało się zejść do tej sumy (wcześniej koszty były nieco wyższe). Jak finansowane są Orliki?
•- rząd (Ministerstwo Sportu i Turystyki) przeznacza na budowę 33,3% wartości kosztorysowej (nie więcej niż 333 tys. zł),
•- Urząd Marszałkowski dokłada dokładnie taką samą kwotę (33,3% wartości kosztorysowej i nie więcej niż 333 tys. zł),
•- resztę kosztów pokrywa gmina lub miasto, gdzie Orlik powstaje.
Średni koszt Orlika w 2008 roku wyniósł około 1,35 miliona złotych. Obecnie, głównie ze względu na kryzys i niższe koszty, suma ta oscyluje w granicach 1,05 miliona (a więc o 300 tysięcy zł mniej).
Źródło
Ja się pytam gdzie tu są środki zewnętrzne?
To wszystko idzie z naszych podatków - 33,3% - rząd, 33,3% - samorząd województwa, 33,3% - gmina.
Rozumiem jeśli na coś jest dofinansowanie unijne (na co zresztą też nasz kraj się dokłada ale na razie w mniejszej wysokości niż sam otrzymuje) w wysokości ponad 50% to coś otrzymujemy z zewnątrz - a środki na orliki pochodzą wyłącznie z kraju.
Ale nasza gmina nabudowała boisk ze sztuczną nawierzchnią - nie wnikam jakie firmy i czy pracują w tych firmach członkowie rodzin decydentów z gminy. A teraz jak można budować orliki to gmina na silę je upycha po miejscowościach które de facto spokojnie mogły by się bez nich obejść.
To wszystko idzie z naszych podatków - 33,3% - rząd, 33,3% - samorząd województwa, 33,3% - gmina.
Zupełnie się nie zgodzę. Mamy super boisko za 1/3 ceny! Pieniądze rządowe, środki z totalizatora, fundusze ministerstw itp uważam za środki zewnętrzne. Idąc tym tropem rozumowania, lepiej gdyby takie boisko powstało w Pyrzycach????? To lepiej jak z naszych podatków ma powstać kino w Koszalinie???? No nie mogę, gdzie tu logika?????????
Jarek napisał/a:
Ale nasza gmina nabudowała boisk ze sztuczną nawierzchnią - nie wnikam jakie firmy i czy pracują w tych firmach członkowie rodzin decydentów z gminy. A teraz jak można budować orliki to gmina na silę je upycha po miejscowościach które de facto spokojnie mogły by się bez nich obejść.
Powstało boisko na Górnym Tarasie - finansowa porażka, sportowa pod względem rozmiarów płyty, sportowy sukces pod względem wykorzystania (wystarczy zobaczyć latem pełno ludzi od rana do wieczorem)
Boisko przy Sportowej, dofinansowane z Euroboisk, fajne i funkcjonalne, gdy tylko będzie można obniżyć płot - rewelacja (porównajcie sobie z poprzednim "piaskiem")
Orlik w Gardnie z rządowego programu (poczekajmy z oceną do sezonu letniego)
Nie zjem Ciebie Tomaszu, zbyt żylasty jesteś i pcia odmiennego.
A poważnie, nie zgadzam się z Tobą. Napisałem - nie jestem przeciwny Orlikowi. Wyraziłem jedynie swój pogląd, co do możliwości wyboru i priorytetu, a czas zweryfikuje kto miał rację. Również nie zgadzam sie z Tobą co do szans na dofinasowania remotu, budowy dróg gminnych. Zapytam. Czy wiesz ile gmina Gryfino ściągnęła funduszy na choćby tzw. "Schetynówki". Z tego co mi wiadomo zrobiono tylko 1 drogę gminną. Słownie jedną. Dlaczego? Są też inne programy z których nie pozyskaliśmy ani jednego euro. I kolejne pytanie. Dlaczego w Gardnie wykonano tak wiele w zakresie budowy i remontu dróg? A i ten rok przyniesie nowe inwestycje. Odpowiedź. Bo nie czekam aż gmina wyłoży środki. Nie czekam, aż urzędnicy gminni coś załatwią. Zaciskam ząbki i kierunek Sejmik, Wojewoda, GDDKiA, Rejon Dróg Wojewódzkich, Starostwo itd. Samo Tomaszu nic nie przyjdzie, a najłatwiej chodzić do gminy, mówiąc dajta i zróbta. I jeszcze jedna uwaga. Więcej pożytku byłoby z odbudowania w końcu wiejskiej świetlicy. To kolejny priorytet przed Orlikiem. To jest także głos moich mieszkańców. Mam jeszcze ten luksus, że nie przesiąkłem klimatem chciejstwa. 45 lat mieszkania w Szczecinie dało dobrą szkołę i wiem, że samo nic nie przyjdzie i się nie zrobi. Gdybym oglądał sie na gminę, byłoby jak w innych wsiach. Cieszę się też, że wszystkie siły w Gardnie po wewnętrznych utarczkach, przyjęły moją wizję Gardna i metody. Teraz to sukces wszystkich Gardnian. Dlatego jestem oburzony na lekcważenie nas przez UMiG w niektórych sprawach. A z czterech ważnych spraw obiecanych w ub. roku przez Burmistrza, gmina nie zrealizowała ani jednej. Nawet palcem nie kiwnięto. I to właśnie Tomaszu byłoby na tyle. I niech mi chociaż tak jak jest nie przeszkadzają.
Delikatnie zauważę w kwestii słów "niech mi tylko nie przeszkadzają" że Sołtys to nie Władca i Zarządca
Oczywiście, że jest mnóstwo do zrobienia, tak w całej gminie jak i w Gardnie!!!! ZGADZAM SIĘ Z TYM!! Ale moim zdaniem skoro była szansa na jakiś element nowy, typu boisko to nie ma co narzekać, a wręcz dziwi mnie to, że Sołtys protestuje przeciwko tej inwestycji. Przecież latem zapełni się ona grającymi w piłkę dziećmi...
Masz Tomaszu problem czytania z uwagą? To powtórzę po raz trzeci. Nie jestem przeciwny Orlikowi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co do przeszkadzania mam swoje dowody, choćby w kwestii ronda. Zero pomocy i wsparcia, a na dodatek stwierdzenia, że g...... załatwi. Zastanawiam się w co grasz?
O władzy i zarżądcach ty piszesz. Tak Ci pilno? Bo ja piszę o nie wykorzystanych szansach przez gminę i dotyczy to nie tylko Gardna.
Ale zaczyna się żarcie...
1. Kasa z "Orlika" nie mogła być przeznaczone na chodniki i drogi. Oczywiste.
2. Im więcej kasy uda się wyciągnąć z kasy centralnej na rzecz gminy tym lepiej. Oczywiste.
3. Każda inwestycja przed realizacją powinna być skonsultowana z tymi którym ma później służyć. Oczywiste.
W punkcie 3 według mnie leży istota problemu.
A ile wlazło do naszej gminy? Może o czymś nie wiemy?
Jarek napisał/a:
Produkt: Made in Poland. Paczkowanie- Polska.
Ulv napisał/a:
Napisałem - nie jestem przeciwny Orlikowi.
Ulv napisał/a:
Zapytam. Czy wiesz ile gmina Gryfino ściągnęła funduszy na choćby tzw. "Schetynówki".
Ulv napisał/a:
I kolejne pytanie. Dlaczego w Gardnie wykonano tak wiele w zakresie budowy i remontu dróg? A i ten rok przyniesie nowe inwestycje. Odpowiedź. Bo nie czekam aż gmina wyłoży środki. Nie czekam, aż urzędnicy gminni coś załatwią. Zaciskam ząbki i kierunek Sejmik, Wojewoda, GDDKiA, Rejon Dróg Wojewódzkich, Starostwo itd. Samo Tomaszu nic nie przyjdzie, a najłatwiej chodzić do gminy, mówiąc dajta i zróbta.
Ulv napisał/a:
Są też inne programy z których nie pozyskaliśmy ani jednego euro.
Ulv napisał/a:
Gdybym oglądał sie na gminę, byłoby jak w innych wsiach.
Ulv napisał/a:
Dlatego jestem oburzony na lekcważenie nas przez UMiG w niektórych sprawach. A z czterech ważnych spraw obiecanych w ub. roku przez Burmistrza, gmina nie zrealizowała ani jednej. Nawet palcem nie kiwnięto. I to właśnie Tomaszu byłoby na tyle. I niech mi chociaż tak jak jest nie przeszkadzają.
To był głos ludu. A teraz głos ....
Tomek Miler napisał/a:
Delikatnie zauważę w kwestii słów "niech mi tylko nie przeszkadzają" że Sołtys to nie Władca i Zarządca
A niby kto taki sołtys jest posługiwacz jaki, czy co? Tak media postrzegają samorząd Tadeuszu.
Tomek Miler napisał/a:
a wręcz dziwi mnie to, że Sołtys protestuje przeciwko tej inwestycji.
Ulv napisał/a:
To powtórzę po raz trzeci. Nie jestem przeciwny Orlikowi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ulv napisał/a:
Zastanawiam się w co grasz?
Teraz i ja sie zastanawiam.
Ulv napisał/a:
O władzy i zarżądcach ty piszesz. Tak Ci pilno? Bo ja piszę o nie wykorzystanych szansach przez gminę i dotyczy to nie tylko Gardna.
Tadeuszu, media to czwarta władza!
kocek napisał/a:
3. Każda inwestycja przed realizacją powinna być skonsultowana z tymi którym ma później służyć. Oczywiste.
I ja tez tak uważam!
1. Kasa z "Orlika" nie mogła być przeznaczone na chodniki i drogi. Oczywiste.
Piszę o tym, że z gminnej kasy wyłożono ponad 700tys. Dotację do takiej kwoty mozna było uzyskać także na drogi, chodniki, ekologię bardzo szeroko rozumianą. Moge podac przykłady. W tej kwestii dofinasowania mogły sięgnąć kwoty wyższej niż te 660tys do Orlika.
kocek napisał/a:
Ale teraz mi to passi. Nie było przy omawianiu, nie będzie przy zalewaniu. Pomimo, że Pan Burmistrz zapragnął codzinnego nadzoru. A co to ja nadzorca jestem?
Inwestycje, o które sam się starałem, pilnowałem od początku do dnia odbioru. I jeszcze jedna uwaga. Na prawie każdym spotkaniu sa narzekania na nadzór budowlany. Dlaczego doskonale wiemy. Remonty remiz, świetlic itp. gdzie po wykonaniu, usterki przechodzą moje wyobrażenia / i nie tylko moje/, Złozyłem wniosek, aby inwestycje były omawiane w obecności przedstawicieli Sołectw, a w protokołach odbioru, powinni oni także składać swój podpis. Mam dobre przykłady i doświadczenia. Przy odbiorze i dopuszczaniu do eksploatacji ronda, zaproszony został Sołtys, uznano moje wszelkie uwagi. Podobnie przy inwestycjach jakie były realizowane wspólnie z ZZDW. Np. wykonawca zakopał pod trawnikami resztki asfaltu. No to sobie poczekał na pieniążki. Ręcznie przekopali cały teren i dopiero podpisałem swoją działkę odbioru. Tak powinno być przy inwestycjach gminnych. Bo to my jesteśmy kilka razy dziennie na placach budowy, a pieniądze za nadzór biorą pożal się Boże inspektorzy. Nie uogólniam jak zwykle. Czy wiecie ile kosztował remont świetlicy w Sobieradzu -350tys. a co zrobiono za te pieniądze to granda. A ile juz wpakowano w świeticę Radziszewo? Za te pieniądze stawia się nowe obiekty przy dofinasowaniach i reszta zostaje. A co z wiecznie remontowanymi remizami? Dopiero po remoncie Sobieradz i popękana posadzka betonowa o ogrzewaniu można zapomnieć. W świetlicy przemakają ściany, a wyziewy z kotłowni grożą zaczadzeniem. Za to moja koleżanka została nazwana pulicznie kłamczuchą? Czy leci z nami pilot, czy też jest to lot nurkujący na wyłączonych silnikach.
Uwaga! Nie chce być przeciwko nikomu, kto robi coś pozytywnego. To oczywiste i proszę mnie nie wciągać w jakieś personalne gierki. Szanuje każde dobre działania i tyle. Właśnie dlatego, przedstawiłem swój pogląd, że boisko na które gmina wydała 1/3 ceny jest dobrym pomysłem.
pozdrawiam wszystkich serdecznie, podkreślam że właśnie pracujemy nad większością podanych tutaj tematów. Pierwsze już w ten wtorek, może wróćmy z dyskusją na pierwotny tor
Jaki łagodny baranek, To nie rób więcej tego, bo to nieprawda, lub zacytuj gdzie tak napisałem. I wracajmy do dyskusji, ale dyskusji a nie narzucania jedynie słusznych racji.
Nie wiem czy tylko ja odniosłem takie wrażenie ale ostatnie okładki zarówno "GG" jak i "N7DG" wywołują u mnie cmentarne skojarzenia. Obie wyglądają tak jak by ich bohaterowie "(N7DG") czy też bohater ("GG") rozstali się z tym światem.
Skojarzenie może i mylne ale niesmak pozostał
No cóż, słowa "odeszli" nie będę komentował, bo ani nie moje, ani niefortunne
a że "pożegnanie" plus dwie fotki starego i nowego proboszcza się komuś ze śmiercią kojarzą - no bez przesady i bez nadinterpretacji
Dwóch uśmiechniętych mężczyzn i tytuł zrobiony na żółty, bardzo pogodny kolor, na jasnoczerwonym tle, również nie powinien się "trumienno" kojarzyć
Dla mnie ten nagłówek "ODESZLI" miał skojarzenia wyjątkowo cmentarne.
A pierwsze wrażenie nie kłamie
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 09:58
Pod redakcją Gazety Gryfińskiej samochód PuK zabrał kontener na wysypisko, kiedy powrócił, na miejscu przeznaczonym na kontener zaparkował jakiś samochód.
Kierowca cieżarówki , trąbił, czekał około 30 minut, a potem sie wk....ł i zrzucił kontener
zastawiając auto tak, aby kierowca dobrze natrudził się aby stamtąd wyjechać.
Ciekawe kim jest złośliwy kierowca tej osobówki , że widząc z okna co się dzieje, nie przestawił auta w inne miejsce ?